Wednesday, June 16, 2010

Biar Bulan Tersenyum 21


Suria yang memancar terang di kala ini membolehkan para peniaga membuat urusan mereka dengan lebih teratur. Begitu jugalah dengan para pembeli yang perlu memenuhkan kembali peti sejuk mereka dengan stok yang baru dan bagi yang tiada peti sejuk terpaksalah membeli dengan kadar yang cukup untuk sehari atau dua. Perjalanan hidup ini yang sentiasa berputar dan membuat perkara yang sama setiap hari menjadikannya rutin.

Jam menunjukkan tepat 12 tengahari dan sepatutnya matahari sudah terpacak di atas kepala. Tapi dalam kehidupan seharian, kita tidak pernah mengambil tahu itu semua. Tidak ada masa untuk memerhatikan sesuatu perkara yang biasa kita lalui hari-hari. Mungkin jika ada perkara yang luar biasa baru kita akan teringin untuk mengambil tahu.

Selepas mengerjakan solat zohor lebih kurang pukul dua petang Uzma melangkah keluar dari apartmentnya dan bersedia untuk ke rumah majikannya di Bangi. Dia singgah sebentar di pasaraya berdekatan untuk membeli sebotol air mineral buat bekalan semasa perjalanan.
Sebaik keluar dari pasaraya tersebut ada suara menyapa dia. Dia memandang ke arah suara yang memanggilnya. ‘Alamak, mamat ni lagi. Ingatkan dah tak berjumpa lagi. Aduh mati aku. Malasnya nak layan.’ Uzma menggomel seorang diri. Kelihatan resah dalam menempuh situasi yang tidak dia senangi ini.

“Uzma, apa khabar.”

“Er… baik.”

“Tak sangka ya, boleh berjumpa awak lagi.”

“O.” Uzma Cuma melopong dan tidak ada idea untuk berkata-kata di waktu yang kritikal seperti ini. Tahu pula dia, Uzma ada di sini.

“Kalau saya ajak awak minum, bolehkan?”

“Er… bukan tak boleh tapi…” Uzma memerah idea dari kepalanya. Namun dia masih buntu. Apakah alasan yang perlu diberikan. Masih terbayang dikepalanya kejadian tempoh hari. Walau pun dia tidak sudi tetapi dia terpaksa mengikuti ajakan lelaki yang bernama Yazid itu. Dia pun tidak faham kenapa dia senang sahaja mengikuti lelaki yang tidak dikenalinya itu. Nasib baik tidak ada apa-apa yang terjadi. Lagi pun dia langsung tidak mengenali siapakah Yazid itu. Baikkah dia atau jahatkah dia bersarang dalam kepala Uzma. Menjadikan kepala kecil itu sarat dengan keserabutan.

“Tapi apa Uzma?” Yazid yang tidak sabar menanti jawapan dari mulut Uzma terpaksa mengejutkan Uzma dari lamunannya.

“Saya sedang menunggu kawan.”

“Sekejap pun tidak bolehkah?”

“Lain kali sajalah Yazid. Saya kena cepat ni.”

“Uzma, boleh saya tanya satu soalan.” Yazid menarik tangan Uzma. Tetapi tidaklah sehingga menyakitkan. Dia cuma mahu Uzma mendengar kata-katanya dahulu sebelum Uzma pergi.

“Emmm… boleh. Apa dia?” Uzma terkejut bila di tarik tiba-tiba. Dia menarik kembali tangan nya yang digenggam oleh Yazid.

“Kenapa awak tidak pernah menjawab panggilan dan sms dari saya?”
Soalan cepumas yang keluar dari mulut Yazid memang sudah diduga. Itulah juga sebab kenapa dia hendak beredar dari situ secepat mungkin. Malangnya terjerat juga. ‘Aduh. Bisa mati kalau begini. Macammana ni?’ Hari yang panas bertambah panas dan resah dijiwa menjadi bertambah celaru.

“Telefon rosak.” Entah kenapa terkeluar sahaja perkataan yang bukan bukan dari mulutnya.

“Eh, tu yang tersangkut kat leher awak tu bukan awak punya.”

“Hari tu. Sekarang dah elok dah.” Sepatah Uzma menjawab. Lantaklah apa nak jadi. Mungkin ini dinamakan tipu sunat. Jarang dia melakukan penipuan sebegini. Selalunya jawapan yang terlontar dari mulutnya adalah jawapan jujur. Apakah kerana dia sudah tidak ada idea lagi hendak menjawab menjadikan dia seorang yang penipu. Ada juga terdetik kekesalan dalam hati Uzma, tapi apa boleh buat benda dah terkeluar dari mulut. Tak kan hendak ditarik balik.

Yazid tidak puas hati dengan jawapan yang diberi. Uzma semakin gelisah. Pada masa kritikal ini, tiba-tiba mata Uzma terpandang seseorang yang berjalan ke arah mereka. Adakah ini akan dapat membantunya. Cubalah dahulu.

“Abang kenapa lambat sangat sampai.” Tiba-tiba Uzma menarik tangan Hanaffee yang kebetulan lalu di kawasan itu menyebabkan Yazid termanggu keseorangan. Kelihatan ada rasa marah dan bengang diwajahnya. Yazid menggempalkan tangannya dan menumbuk tangan yang satu lagi. Ada dendam pada wajahnya.

Hanaffee yang terkejut dengan situasi tersebut hanya melayan Uzma malah bila dilihatnya Uzma yang menarik tangannya dia cuba melakonkan watak yang diingini oleh Uzma. Mungkin ini dinamakan pucuk dicita ulam mendatang.

“Cepatlah.” Uzma menggesa Hanaffee berjalan pantas kononnya dia boleh lari jauh dari Yazid. Sementara Yazid tidak mengejar barang selangkah pun. Hanaffee mengikut cuma.

“Awak ni. Kita nak ke mana sebenarnya? Budak lelaki tadi ganggu awak kah?” Hanaffee yang tidak tahu apa-apa itu bertanya terhadap apa yang telah terjadi ini. Dia pun tidak tahu ke mana sebenarnya Uzma ingin membawa dia lari. Atau dengan kata lain destinasi yang perlu ditemaninya.

“Entah. Saya pun tak tahu.” Uzma berhenti dan baru tersedar yang dia tidak tahu ke mana harus mereka pergi. Dia terkejut kerana Hanaffee melepaskan tangannya yang memegang tangan Hanaffee. Uzma tidak perasan langsung yang dia telah berpaut ke tangan Hanaffee. Malu tidak terkira sehingga tompok-tompok merah kelihatan di wajah putih Uzma. “Sorry.”

“Okaylah. Mari ikut saya.” Hanaffee mengajak Uzma mengikutinya pula. Dia membawa Uzma ke kawasan tempat letak kereta. Dia terus masuk ke dalam kereta. Sementara Uzma yang masih keliru hanya berdiri membatu diluar. Hanaffee menurunkan cermin di bahagian Uzma berdiri.

“Apa tunggu lagi. Masuklah.”
Akhirnya Uzma membuka pintu dan masuk ke dalam kereta.

“Sekarang beritahu saya, awak hendak ke mana sebenarnya? Biar saya hantarkan.”

“Hantarkan saya ke stesen Central sahaja.” Uzma tidak mahu menyusahkan Hanaffee sebenarnya. Dia boleh sahaja menaiki bas untuk ke stesen Central. Tapi dia takut juga jika tiba-tiba Yazid mengekorinya.

“Saya Affee. Awak?” Hanaffee mengambil peluang untuk mengenali lebih dekat gadis disebelahnya itu.

“Uzma.” Uzma menjawab sambil menunduk. Entah malu atau gelisah, dia pun tidak tahu.

“Awak tinggal di sini?” Uzma hanya menganggukkan kepalanya bagi menjawab soalan Hanaffee. Sementara Hanaffeee yang sudah tahu di mana Uzma tinggal cuma mahu memenuhi ruang kosong yang diam sepanjang perjalanan.

“Affee. Maafkan saya kerana menyusahkan awak.” Setelah lama berdiam diri akhirnya Uzma bersuara juga.

“Tidak menjadi masalah kepada saya. Kalau awak perlukan apa-apa bantuan jangan segan-segan untuk menghubungi saya.” Sambil tangannya mengambil kad perniagaan dalam pokek bajunya. Kemudian dihulurkan kad tersebut kepada Uzma.

Setelah meneliti seketika kad nama tersebut dia menyimpannya di dalam tas tangannya. Berlainan sungguh bicara Hanaffee jika dibandingkan semasa di Restoran tempoh hari. Sebelum ini, pemuda inilah yang paling dibencinya. Tetapi pemuda ini juga pernah menolongnya. Sudah dua kali dia menjadi super hero kepadanya. Bila berada dalam situasi seperti ini dia tidak faham mengapa sewaktu bersama pemuda ini dia berasa selamat. Sungguh kritikal pemikiran Uzma sekarang ini. Keliru lagi pening.

Setelah sampai ke destinasi, Hanaffee memberhentikan kereta di tepi jalan. Dia kemudian memandang Uzma yang seperti hendak berkata sesuatu.

“Emmm… terima kasih.” Rupanya itu sahaja yang ingin dia beritahu. Susahnya suara emas ini melepasi kerongkong.

Hanaffee hanya tersenyum dan menganggukkan kepalanya. Senang sekali melihat gadis yang gelabah di hadapannya ini.

“Opppsss… satu lagi.” Sempat Uzma menyambung. “Terima kasih juga untuk pertolongan di Petaling Street dahulu.”

“Harap berjumpa lagi dengan awak selepas ini.”

Uzma memberikan senyuman yang paling manis pada firasatnya dan cepat-cepat meninggalkan Perdana V6 itu. Sementara Hanaffee memandang Uzma sehingga tidak kelihatan lagi bayang Uzma. Ada keceriaan diwajahnya.

No comments:

Post a Comment